Hälso – och kostblogg

 

Dagens middag hos KoE blev:

Fiskgratäng med kapris och broccoli

Fiskgratäng med kapris och broccoli

Ingredienser
2 matskedar olivolja
500 g broccoli
1 tesked salt
1 krm mald svartpeppar
60 g salladslökar
2 matskedar små kapris
2 matskedar smör, till formen
700 g torskrygg, eller annan vit fiskfilé
3 dl vispgrädde
1 matsked dijonsenap, valfritt
1 matsked torkad persilja eller 2 msk färsk persilja, finhackad
100 g smör
Skriv ut recept
Näringsinnehåll

Instruktioner

Sätt ugnen på 200 grader.
Skär broccolin i tunna buketter, inklusive stocken. Skala först med en vass kniv eller potatisskalare om stocken känns grov.
Fräs broccolin 5 minuter på medelhög värme i olja så den får färg och mjuknar något. Salta och peppra.
Tillsätt fint skivad salladslök samt kapris. Fräs ytterligare 1–2 minuter och lägg grönsakerna i en välsmord ugnsform.
Skär fisken i munsbitar och peta ner mellan grönsakerna.
Blanda persilja, grädde och senap och häll över. Avsluta med att klicka eller skiva smöret ovanpå.
Sätt in i ugnen och grädda i minst 20 minuter eller tills fisken är klar. Servera som ensamrätt eller med lite grönsallad.
Tips

Denna allt-i-ett-rätt kan varieras på många olika sätt. Ta lax i stället för torsk eller kanske tonfisk. Byt ut broccolin mot brysselkål, sparris, squash eller varför inte blanda i lite svamp?

Mums 🙂 och räcker bra till två dagar.

Grönsaker, Blomkål, Mat

 

11 skäl att älska blomkål (den är till och med nyttigare än du tror)

Till förrätt på årets nobelmiddag serverades blomkålssoppa och faktum är att det buckliga kålhuvudet har en rad bra egenskaper. Här är elva exempel på varför blomkål är så otroligt bra för dig.

 

1. Blomkål är billigt. Ibland superbilligt till och med.

2. Det går att få tag på nästan året om, både svensk och ekologisk.

3. Precis som vitlök innehåller blomkål allicin som dämpar inflammationer.

4. Det är fantastiskt gott att dippa rå (och rå är den också som nyttigast!)

5. Blomkål sägs skydda mot cancer.

6. Blomkål fungerar både som bas och som tillbehör i maträtter (till exempel nobelmenyns förrätt ”Blomkålssoppa med mosaik på kungskrabba, ärtor och citronpicklad blomkål”). Den passar också riven, som puré eller ugnsbakad.

7. Blomkål innehåller mycket kostfibrer vilket hjälper till med matsmältningen och dessutom gör att du känner dig mätt.

8. Det är mycket fettsnålt (0,2 gram per 100 gram) och innehåller få kalorier (24 kcal per 100 gram).

9. Det går supersnabbt att tillaga (koka inte mer än 5 minuter).

10. Blomkål innehåller hormetin som kontrollerar åldringsprocessen i kroppen och därmed håller dig ung.

11. Av alla nyttigheter blomkålen innehåller är den allra rikast på c-vitamin. 100 gram blomkål täcker 99 procent av det rekommenderade dagliga intaget av c-vitamin.

 

Rå blåbärskaka

Rawkaka av blåbär
Rawkaka av blåbär Bild: YLE/Strömsö

Rawfood, råkost eller levande föda är en populär matlagningsteknik, inte minst för att den är skonsam mot näringsämnena i maten. Vi bakade en smaskig blåbärspaj helt utan socker, spannmål, mjölkprodukter och uppvärmning, i stället använde vi nötter och dadlar. Resultatet blev en himmelskt god och nyttig kaka. Blåbär är dessutom rika på antioxidanten antocyanin som ger bättre syn och stärker minnet.

Ingredienser

  • 6 deciliter (dl) mandel– (kakbotten)
  • 20 st dadel– färska, urkärnade (kakbotten)
  • 1 nypa salt– (kakbotten)
  • 4 deciliter (dl) cashewnötter– blötlagda (topping)
  • 2 deciliter (dl) blåbär– färska (topping)
  • 2 deciliter (dl) vatten– (topping)
  • 5 st dadel– färska, urkärnade (topping)
  • 2 matsked (msk) honung– (topping)
  • 4 matsked (msk) kokosolja– smält (topping)
Anvisningar:

Kakbotten:

Kör i matberedare till en smet (ev mandeln först en stund).

Bred ut i kakform med löstagbar kant och platta ut med fingrarna.

Topping:

Kör i mixer till en jämn smet. Bred ut över bottnen

Sätt in i kylen i fem timmar.

 

Janove Nilssons foto.

 

MATKOLL
Tomater

Med tanke på att tomat egentligen är frukt, från en potatisväxt dessutom, är det kanske lite märkligt att det är en av de råvaror vi använder mest i våra LCHF-recept. Men tomater har ett lågt kolhydratinnehåll, är mångsidiga och kallas trots allt för grönsak i livsmedelssammanhang (förmodligen av samma anledning som man inte kallar banan för bär).

Att tomater klassificeras som frukt eller bär kan man förstå när man äter de små och röda tomatsorterna som ofta smakar lika sött som godis – i alla fall för oss som kraftigt minskat vår sockerkonsumtion.

Tillagning

Tomater kan avnjutas direkt från plantan eller tillagas på en mängd olika sätt.

Dela på mitten och rosta i ugn tillsammans med kryddor och kanske lite ost – servera som ett saftigt tillbehör.

Mixa eller hacka tomaterna och använd som bas till soppor, grytor och såser. Varför inte göra din egen ketchup eller salsasås helt utan onödigt socker och tillsatser?

De små tomatsorterna som cocktail-, körsbärs- och mini-plommontomater är underbart goda som snacks och de stora bifftomaterna är läckra som sidorätt tillsammans med krämig buffelmozzarella eller burrata, rödlök, basilika, olivolja och flingsalt.

Säkra smakkombinationer till tomat är örtkryddor, oliver, får- och getost, krämiga färskostar, anis, vitlök, lök, chili, paprika, senap, vinäger och nymalen svartpeppar.

Soltorkade tomater kan du använda som en naturlig smakförstärkare för att ge mer karaktär till din tomatsås eller gryta. Eftersom vätskan är borttagen innehåller den mer näring men även mer kolhydrater, cirka 18 g kolhydrater per 100 g. Undvik gärna soltorkade tomater som är marinerade i solrosolja pga högt innehåll av omega 6. Marinera gärna själv i olivolja – både nyttigare och godare! Recept hittar du här >.

Förvaring

Då tomater innehåller mycket vätska blir de väldigt kalla och smaklösa då de förvaras i kylskåp. Ha dem istället framme i rumstemperatur för en rundare och mer kraftfull smak. Dessutom blir det en fin färgklick i köket.

Passa på att köpa tomater när de är i säsong och frys in! Perfekt att använda till pizzasås, som grytbas eller soppa.

Säsong

I Sverige är tomater i säsong från juni till september då de oftast odlas i soluppvärmda växthus. Resten av året är tomater tyvärr inte ett lika bra miljöval. Tomater odlade på friland i Spanien är dock ett bättre alternativ i jämförelse med tomater som fått växa i lamp-uppvärmda växthus i Sverige eller Nederländerna – trots transport.

Välj gärna ekologiskt odlade tomater då de hör till de grönsaker som utsätts för mest bekämpningsmedel.

Har du tomt, kolonilott eller en liten solig balkong? Då kan du med lätthet odla dina egna tomater! Funkar fint även i kruka. Supersmidigt och lyxigt att kunna skörda sina egna solvarma tomater till sommarsalladen.

Konserverade tomater kan med fördel användas i grytor, soppor och såser. Smakrikt och fullt av näring då de ofta kommer tomater som fått växa klart under solen. Glas- eller kartongförpackningar är att föredra om man vill undvika att få i sig det hormonstörande ämnet bisfenol A (BPA) som många konservburkar lackas med på insidan.

Näring

Näring i tomater varierar något beroende på hur de odlats och när de skördats. Tomater som fått mogna långsamt i solen och inte behövt lång transport innehåller mest vitaminer (främst C, A och K) och kalium.

Antioxidanten lykopen som sägs ha hälsofrämjande egenskaper finns främst i kraftigt röda tomater. Eftersom lykopen är fettlösligt tas det lättare upp av kroppen om man tillsätter fett samt äter tomaten varm.

Näringsinnehåll per 100 g

3 g kolhydrater
0,2 g fett
0,9 g protein
1,2 g fibrer
18 kcal

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s